Stefan cel mare imagine modificata

„Stefan Cel Mare a facut biserica X”. Cu mainile lui?

Daca data trecuta am scris de bine despre Stefan Cel Mare, astazi o sa scriu de rau. Ma rog, nu e vorba despre el personal ci mai degraba despre o modalitate de exprimare.

Am fost relativ recent (acum vreo luna jumate) prin zona Putna. Si acolo evident, Stefan Cel Mare e cum era Messi la Barcelona – pana public eu, sigur apare in alta parte. Bun.

Pe langa bataliile cu turcii, tatarii si cine mai era calare pe noi atunci, a ramas in istoria poporului roman cu o chestie. Se spune asa:

Stefan Cel Mare a facut 40 de manastiri si biserici – cifra nu este exacta, n-am verificat, e din memorie.

Bun, foarte frumos din partea lui dar eu am o intrebare. De ce i se da LUI credit? Pentru ca el era domnitorul Moldovei, iar pe vreama aia, domnitor era cam echivalentul lui dictator. De acord, el a dat ordin sa se construiasca acele biserici si manastiri dar cam atat.

Nu cred ca a spart el piatra si a facut molozul pe acolo pentru acele locasuri sfinte. A dat doar ordin, sa se faca o biserica aici.

Pssst! Se vede ca n-a facut niciun curs de planificare teritoriala, ca altfel n-ar fi construit pe model unde pica sageata acolo construim. Cred ca se rugau subordonatii da Doamne sa nu pice in vreun rau ca e decalotata. Ma rog, metoda lui de planificare pare ca a fost brevetata si e folosita in continuare daca te uiti la cum apar blocurile prin Bucuresti.

Lasand asta la o parte, ce mi-ar placea mie ar fi cumva sa fie creditati si cei care au muncit pentru asta. Ca el a dat ordinele dar nu a si construit biserica, n-a facut si planurile arhitecturale, nu a si pictat-o. La asta ma refer.

Ma repet, nu vreau sa-i stirbesc din merite dar mie mi s-ar parea mai corecta o formulare de genul: in timpul domniei lui Stefan Cel Mare, s-au construit X locasuri de cult in Moldova, din dorinta/ la ordinul lui.

Si sa fie clar, SCM, era doar un exemplu aici. Am zis de el ca el mi-a ramas in memorie cel mai recent. Dar se aplica tuturor, nu doar lui. De la conducerea din trecut, pana la comunism si pana in prezent. Ca in continuare a ramas: a facut/ n-a facut. De parca e vorba de un singur om, nu de o comunitate, o societate.


sursa imagine: arhiva personala

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *