imagini din muzeul altfel

Trickeye, sau muzeul altfel din Seul

Un muzeu – bine daca nu vorbim de tampenii – are de obicei rolul de a prezenta istoria oamenilor. Si zic istorie, pentru ca exponatele sunt parte din istorie (indiferent ca vorbim de un muzeu de arta, geologie, a trenurilor etc.). Istorie in sensul de evolutie, sa zicem asa.

Si muzeele, din motive evidente au o politica stricta. Cand ai exponate unice de zecii de mii de ani in unele cazuri, normal ca nu-l lasi pe Marcel sa puna mana pe ce vrea el pe acolo. Sunt interesante, imi plac muzeele desi as fi ipocrit sa zic ca merg foarte des. Ce le lipseste insa in general (cel putin in Romania) e partea de interactiune.

Anul trecut am mers cam la toate muzeele din Targoviste de exemplu. Foarte faine dar in cateva cazuri nu era nici macar cineva sa-ti zica cateva cuvinte. Discutand cu o doamna de la un muzeu, ne-am dat seama ca am ratat mare artefact de la un muzeu anterior. Ca n-a fost nimeni sa ne zica treburi.

Apoi hai sa zicem asa, avem un muzeu de istorie, da? Bun. Nu poti sa organizezi tu un coltisor acolo, cu un perete mare gen batalie? Si sa pot sa iau si eu pe mine niste armura imitatie si niste sabii (la fel) si sa-mi fac niste poze de instagram? Utilizare contra cost, desigur, o suma modica care sa te ajute. Cine n-ar vrea sa-si faca poze acolo si sa puna pe net? Si cu un tag ceva, care sa ajute la promovarea muzeului. E greu…?

Muzeul altfel sau Trickeye museum din Seul

Ei bine, asta au facut baietii astia din Seul. In 2010 a aparut muzeul altfel si hai sa-ti zic de ce e altfel.

In primul rand, aici nu exista „nu pune mana”. Din contra, pui mana pe ce vrei tu, asta e si smecheria. Ca muzeul este interactiv dintr-un anumit punct de vedere.

Are la baza o tehnica ce poarta numele de Trompe-l’œil. E un termen frantuzesc si inseamna ceva de genul a insela ochiul. Iluzie optica, pe scurt.

Ia vezi tabloul asta, baiatul ala pare ca iese din rama nu?

https://ro.wikipedia.org/wiki/Trompe-l%27%C5%93il

Ei bine, asta iti propune si muzeul altfel. Practic, ai tot felul de ilustratii, picturi, decoruri, cum vrei tu sa le zici. Muzeul a dezvoltat evident si o aplicatie.

Si practic tu intri in muzeu, folosesti aplicatia si prin ea ai efecte de tipul AR (Augmented Reality). Ca atare, un simplu tablou, un dragon e vazut cu totul altfel. Evident ca lumea merge, isi face poze, se distreaza dar si invata lucruri.

Ai in imaginea reprezentativa (sursa imaginii e chiar muzeul) cele doua tipuri, sa vezi care e diferenta.

De asemenea, vezi si clipul asta, unde ai cateva exemple si poti sa-ti dai seama ce se intampla acolo.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *