Cu totii cred ca am spus la un moment dat ca in ziua de astazi, mancarea nu mai are gustul de altadata si aici nu vorbim doar de fructele si legumele din gradina bunicilor. Din pacate, asa cum demonstreaza studiile, alimentele nu mai au nici compozitia de alta data nici macar apa. De exemplu, majoritatea mezelurilor pe care le gasim pe piata ar fi mai potrivite pentru studiul chimiei decat pentru consum din cauza diverselor substante adaugate.
Discutia despre alimente este una complexa ce necesita o documentare serioasa pentru a intelege care sunt pericolele ce survin chiar din alimentatie pentru ca problemele generate pot fi multiple si incep inca de la plantare/ nasterea animalelor. Din acest motiv, astazi vom discuta doar despre doua substante intens uzitate in industria alimentara.
E250 si E251
Sunt doi compusi chimici cu nume aparent banale, celebrele “E-uri” de care suntem satui, la propriu si la figurat. Sub denumirea aceasta se ascund insa doua substante foarte periculoase atat pentru adulti cat si pentru copii.
Cum se obtin cei doi compusi?
Nitritul si nitratul de sodiu (E250 si E251) asa cum este denumirea lor chimica se obtin fie prin procedee chimice din azotatul de sodiu, fie prin extragere din zacaminte naturale deoarece se gasesc si sub forma de mineral. Arata ca in poza de mai jos, o pulbere alba.
De ce se adauga in alimente?
Potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Sanatatii, aceste substante se regasesc in 79% din preparatele din carne de pe piata. Sunt folosite pe post de conservanti, ca inhibatori ai bacteriilor, in special a bacteriei Clostridium botulinum. Aceasta este o bacterie periculoasa ce poate genera o boala rara, paralitica si foarte periculoasa ce se manifesta prin:
- lipsa puterii,
- vedere incetosata,
- stari de oboseala,
- gura uscata,
- dificultati de vorbire
- (posibila) slabiciune a muschilor bratelor, pieptului si picioarelor.
De ce sunt toxice?
Pentru ca:
- Genereaza nitrozamine – substante ce se formeaza prin combinatia nitritilor sau nitratilor cu proteinele, in stomac. Nitrozaminele sunt substante cu potential cancerigen.
- Distrug hemoglobina – genereaza boala numita “methemoglobinemie”. Este vorba despre cresterea concentratiei sangvine a unei molecule incapabile sa transporte oxigenul. Ca prime simptome ale acestei afectiuni sunt:
- apatia
- durerile de cap
- ameteli
- respiratie greoaie
- culoarea violet a extremitatilor: buze, limba, maini, picioare
Cum evitam cele doua substante?
Trebuie mentionat ca cele doua substante se regasesc nu doar in produsele din carne ci se pot regasi si in fructe si legume.
Ca atare, pentru a evita sau macar a micsora cantitatea celor doua substante ingerate medicii recomanda:
- evitarea consumului de apa din fantani de mica adancime;
- evitarea consumului de fructe si legume ce provin de la fermele mari (cele vandute in supermarket de obicei) deoarece pentru cresterea lor se folosesc multe ingrasaminte chimice;
- sa se consume carne proaspata care are continut mic de nitriti;
- pe cat posibil, evitarea mezelurilor.
Este bine de stiut ca nitritii nu dispar prin fierbere, deci fierberea apei sau prepararea termica a alimentelor nu reprezinta o solutie pentru distrugerea lor.
Cum recunoastem mezelurile fara E-uri?
Cateva indicii mai jos:
- produsele conservate prin injectare cu nitrit au o culoare rosu aprins, iar cele sarate si afumate natural – adica expuse la fum de lemn sau de rumegus – au o culoare ceva mai inchisa;
- termenul de valabilitate – pentru cele fara E-uri acesta nu trebuie sa fie > de 3 saptamani;
- pretul – sunt mai scumpe decat media.
Deloc in ultimul rand, trebuie citita eticheta.
Alternativa de cumparare produse
Incepand din 2015 exista site-ul: adoptauntaran.ro. Este un site unde sunt inscrisi producatori din mediul rural si de unde se pot cumpara alimente direct de la ei.
Aplicatie utila:
Pentru a vedea ce reprezinta fiecare substanta ce apare pe eticheta alimentelor consumate, putem folosi aplicatia Info E-uri aditivi alimentari.
sursa imagine: pixabay.com