Verificare firma sau cum sa fii sigur ca nu iei teapa #p

Citeam recent prin social media, cineva spune ca are de incheiat un business cu altcineva, e vorba de B2B, persoane juridice dar s-a apucat sa faca ceva investigatii si ce a aflat, nu i-a placut. Toata treaba parea ok doar ca si-a dat seama ca patronul, fusese condamnat la un moment dat pentru diverse chestii, deloc placute.

Mai citeam un articol in care se vorbea despre vanzarea unui jucator de la o echipa de fotbal din Romania, la una din Italia. Insa patronul, nu voia sa-l vanda fara o garantie bancara din partea cumparatorului, ca sa fie sigur ca nu intra in insolventa echipa cumparatoare si ramane fara bani.

La o firma unde am lucrat, fiind o companie cu circa 500 de angajati, exista un departament juridic. Printre altele, acest departament se ocupa si de zona de contracte. Niciodata nu se incheia un contract, fara ca firma cu care se lucreaza sa fie verificata. Vorbim practic de verificari complexe, de la proprietar, cine e, ce a fost si ce a facut, la istoricul firmei. Si sunt diverse tool-uri pentru o astfel de verificare.

De ce sa verifici firmele?

Daca esti in business sau poate nu e business-ul tau, dar daca ai putere de decizie in zona asta, este mereu recomandat sa verifici partenerii de afaceri. Asta pentru ca NU vrei sa-ti iei vreo teapa din foarte multe puncte de vedere.

Stiu un caz, din pacate, persoana fizica de data asta, care a semnat un contract cu un constructor pentru o casa, evident. Respectivul a intrat in insolventa si sunt cativa ani, deja, de cand se chinuie sa-si recupereze banii. Desigur, ramasese si cu casa neterminata, ca sa fie treaba, treaba.

Astea sunt lucruri care ne arata ca lumea afacerilor este una riscanta, fie ca persoana fizica, fie ca persoana juridica. Niciodata nu stii cu cine ai de a face si trebuie sa verifici. Pentru ca una e sa lucrezi cu un brand cunoscut sau o firma cu care ai o relatie de colaborare de multi ani si una e sa lucrezi cu cineva nou pe piata.

Am invatat sa am grija nu doar la birou, in masura in care am de-a face cu alte firme ci si in viata privata. Nu cumpar lucruri online pana nu ma asigur ca e ok firma de la care cumpar. Sunt cateva aspecte de luat in calcul, de la vechime, la cifrele de afaceri, la atentie sa nu fie in insolventa si pana la review-urile altora. Acestea din urma sunt desigur, subiective dar filtrate prin propriile ganduri, cred ca te pot ajuta sa-ti faci o idee.

Insa cand e vorba de un contract sa spunem, o afacere intre doua firme, e mult mai complicat. Nu vrei sa risti sa investesti niste bani pe care cine stie daca-i mai recuperezi. Si pierderile nu se rezuma doar la asta. Daca esti o firma mica, te paste falimentul rapid, e de ajuns o singura afacere esuata.

Hai sa vedem si cum functioneaza un astfel de tool si o ne uitam la un caz real. Este o firma de la care am cumparat eu recent un produs, se numeste: ECO ERSTE S.R.L.

Cautand pe RisCo, uite ce am gasit: https://www.risco.ro/verifica-firma/eco-erste-cui-30848208.

Ce concluzii putem trage din informatiile de mai sus? Nu trebuie sa fiu vreun contabil ca sa imi fac o parere. Pentru ca na, eu nu fac un audit financiar, as vrea doar sa stiu daca firma aceasta este una de la care pot cumpara in siguranta.

Si da, am considerat ca este (si n-am fost dezamagit) pentru ca:

  • este o firma cu vechime, are 9 ani pe piata
  • nu a avut pauze in business
  • este la zi cu platile catre stat si documentatia
  • este peste media industriei din care face parte cu privire la cifra de afaceri etc.

Toate aceste informatii le-am aflat foarte simplu. Am cautat in functie de nume, m-am asigurat (luand in calcul adresa de exemplu) ca e aceeasi firma si atat. Nici macar n-a fost nevoie sa-mi fac un cont pe site (desi este recomandat pentru informatii mai complexe sau iti poti downloada si instala aplicatia de mobil).

De asemenea, exista newslettere, poti primi informatiile direct in mail, cu privire la firmele nou infiintate sau la firmele care au intrat in insolventa. Poti sa si adaugi informatii despre propria ta companie si multe altele. Cum ar fi anunturile de prestari servicii.

Exista de asemenea si un blog, unde sunt diverse articole din sfera financiara dar nu numai. Sunt si articole de interes pentru business dar si pentru angajati, fiind vorba de situatii de telemunca si astfel de spete. Practic, articole de folos tuturor, indiferent ca vorbim de angajati sau antreprenori.


Recomandarea mea? Verifica mereu ce cumperi si de la cine sau cu cine faci afaceri. Tu ce trucuri recomanzi?


sursa imagini: capturi de ecran risco.ro si

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *