bumbac in diferite forme

5 lucruri pe care nu le stiai despre bumbac

Bumbac. Un chin acum vreo maxim 200 de ani – sper ca acum e mai usor. Paradoxal, dar culoarea alba a florii de bumbac a fost patat cu sange. Este insa o planta foarte veche, care se folosea de multe civilizatii in multe moduri. Dar hai sa vedem 5 lucruri pe care nu le stiai despre bumbac.

5 lucruri pe care nu le stiai despre bumbac

Primul o sa fie socant, pariem?

Se foloseste pentru fabricarea dolarilor

Da, bancnotele americane, sunt facute din 75% bumbac si 25% in. Na belea. Eu sunt unul dintre cei care aveam impresia ca aceste bancnote sunt facute din hartie. Dar e si adevarat ca nu cred ca am tinut vreodata vreun dolar in mana.

Doar monede, dar hartii nu.

Armurile aztece

Ichcahuipilli bafta cu pronuntia. Era o armura azteca, tip tunica. Spre deosebire de armurile europene, cele din metal aceasta era facuta din bumbac si diverse materiale suprapuse. Aveam ~ 3 cm grosime si se descurca de minune impotriva armelor aztece.

Vorbim aici de sageti, lame de obsidian, sulite sau chiar si celebra si teribila macuahuitl. Aceasta din urma era practic o mare bucata de lemn, care avea inserata in ea bucati de obsidian.

Arata cam asa si daca te lovea in abdomen, sunt convins ca te scapa rapid de orice fel de dureri de burta.

Nimic nu se arunca

Din flori se extrag fibrele din care apoi se realizeaza materialele textile pe care le folosim cu totii, pentru orice. Dar si semintele se folosesc, fie ca furaje, fie ca materie prima pentru uleiul de bumbac. Iar ce ramane din planta, e folosita ca ingrasamant.

Bumbacul nu este alb!

La origine, cand este cules, are o alta culoare. Asta deoarece fructul de bumbac, este acoperit de diverse uleiuri naturale, ca sa nu putrezeasca in camp.

Asadar, nu este de culoare alba ci este albit in mod industrial, dupa aceea.

Din punctul meu de vedere, bumbacul este cumva lana naturala, asa imi pare.

Bumbacul a fost folosit ca filament, de Edison

Da, da, am scris bine. Initial, in una din tentativele lui Edison de a inventa becul – sau cine l-o fi inventat ca mai sunt polemici – a folosit bumbac pe post de filament.


Si mai interesant este ca originea cuvantului – cotton in engleza – vine de prin limba araba. Este cultivat de mii de ani si folosit peste tot, poate creste in mai multe culori, este mai dur cand este ud si muuulte alte calitati.

Sa nu uitam ca este comod si este un material rezistent, bun absorbant dar si hipo-alergic din cate stiu eu.

Acestea sunt insa cele 5 lucruri pe care nu le stiai despre bumbac, lucruri mai putin obisnuite.


sursa imagine: pexels.com.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *