Daca in apropriere de Vulcanii Noroiosi faci stanga, vei porni pe un drum ce serpuieste printre dealuri. Un drum neasfaltat, care nu se prea vede bine, pentru ca acolo terenul este capricios si nu de putine ori cate un deal se hotaraste sa se mute mai la vale, cu tot cu drum si ce gaseste in cale. Acolo, daca intrebi waze-ul pe unde sa mergi, va ridica din umeri. Esti pe cont propriu.
Daca insisti insa, la un moment dat, vei ajunge aproape de Subcarpatii Buzaului, intr-o vale strajuita de dealuri falnice si copaci inalti, ce au vazut mai multe generatii de oameni, inclusiv rusi si germani care s-au retras pe acolo in timpul razboiului. Acolo mai sunt cateva case, ce se imbina cu natura, fiind de altfel parte din natura, pentru ca sunt case batranesti, ridicate cu pietre, lemne si pamant din partea locului.
Aceasta vale este pazita de trei peri, asezati intr-un triunghi, pomi ce au probabil in jur de 120 de ani si care au hranit mai multe generatii. Pe ei pare ca nu-i darama nimeni si nimic, nici seceta cea mai cumplita, nici gerul napraznic al iernii.
Isi fac datoria si strajuiesc valea cu liniste si pace, hranind cu mare drag, an de an, trecatorii din zona. La umbra lor te poti odihni linistit si in acelasi timp iti poti potoli si setea si foamea cu unul din fructele lor.
Mai sunt insa si pruni – de diverse soiuri, ai caror fructe se coc de la inceputul verii pana pe toamna tarziu, mai sunt si caisi, piersici, gutui, nuci, visini etc.
Toti acesti copaci au insa ceva in comun: trebuie ingrijiti. Invatam din povesti chiar ca cine n-are grija de pomi, nu poate avea pretentii nici la fructe.
Si cum ai grija de pomi?
Nu sunt eu vreun mare pomicultor dar am invatat cateva chestii de la bunici, prin vacante. Ca sa ai niste pomi cat mai roditori, trebuie sa ai grija la cateva aspecte si hai sa vedem care sunt acestea.
In primul rand, as zice lumina si directie. Asta inseamna ca ar trebui ca toamna tarziu sau primavara devreme sa ii cureti. Pentru pomii mai mici, cei care nu au ajuns la maturitate inseamna ca trebuie sa le tai de exemplu crengutele care nu cresc cum trebuie. Mai exact, poti sa ai pe creanga principala diverse crengute care de exemplu cresc spre interior. Daca le lasi pe toate, vei avea pana la urma un copac incarcat de crengi dar neproductive. Pentru ca toata „energia” copacului se va duce in toate acele crengute si nu va „investi” si in fructe. Ca sa aiba o coroana frumoasa si productiva, trebuie sa ii tai din acele crengi, sa-i dai o directie.
Pentru asta, eu folosesc obiectele de mai jos:
Vorbim practic de o foarfeca de vie – dar merge de minune si pentru crengutele mici si un foarfec extensibil, pentru crengile mai mari si mai greu de taiat.
Ambele merg insa si pentru a curati zona din jurul copacilor. Am astfel de probleme in jurul prunilor mai ales. Pentru ca evident, cad fructe pe jos iar din samburii acestora apar copacei. Acestia trebuie taiati regulat, altfel vei avea un desis care va sugruma si pomii mari. Practic, nici acesti lastari nici pomii mari nu vor creste si nu vor da rod. Pentru ca isi vor canibaliza resursele solului.
Mai sunt insa si crengi mai groase sau copacei care depasesc cele doua unelte de mai sus. De asemenea, in cazul copacilor maturi, poti gasi crengi uscate care la randul lor trebuie taiate. Si din motive de securitate (sa nu pice pe cineva/ ceva in caz de furtuna) dar si pentru a ajuta copacul sa se dezvolte.
Asa ca am mai adaugat in trusa mea de scule inca trei obiecte, foarte utile:
Primul obiect este un fierastrau electric, functioneaza pe baza de acumulatori. Te poate ajuta sa tai crengile uscate/ mai groase rapid. Eu cand merg la tara nu am mult timp la dispozitie asa ca am nevoie sa ma misc rapid si sa fiu foarte productiv.
Pentru lastari/ gherghini/ macesi sau alti arbusti din astia parazitari, folosesc ori fierastraul ori toporul, depinde de grosime.
Nu in ultimul rand, am acest cosor care ma ajuta sa tai iarba crescuta in jurul copacilor astfel incat sa pot ajunge la ei fara sa mai am necazuri si cu diverse plante agatatoare sau care inteapa.
Cam asta e trusa mea de gradinarit la momentul asta, planuiesc insa cat de curand sa mai adaug si alte obiecte pe lista. Cum ar fi de exemplu o drujba – am de taiat si niste copaci uscati dar mari, pentru care nu ma pot folosi de obiectele de mai sus.
Fie insa ca te ocupi de activitati de genul, fie ca esti pasionat de bricolaj sau ai de facut diverse lucrari de reparatii etc. ai un ajutor. De Black Friday Micul Fermier te poate ajuta si pe tine sa-ti cumperi ce ai nevoie astfel incat gradina sau locuinta ta sa arate mai bine, asa cum iti doresti tu.
Psst! daca ai sfaturi sau bune practici pe zona de gradinarit/ pomicultura, lasa-mi te rog un mesaj. Nu strica niciodata sa inveti ceva nou.