Interviu Detectie Metal Romania

Intamplator am gasit pe reddit ceva legat de magnet fishing, am vrut sa vad ce inseamna si am cautat pe youtube. Asa am dat peste canalul baietilor de la Detectie Metal Romania si m-a fascinat. M-am uitat instant la aproape toate clipurile postate de ei (sigur ajung la zi) si mi-a placut mult ce fac ei dar si felul lor de a fi, par foarte simpatici si deschisi.

Am fost asa fascinat, ca mi-am dorit sa si vorbesc cu ei. Spre norocul meu, baietii au fost foarte receptivi si au acceptat invitatia mea. Deci daca vrei sa afli mai multe despre detectia de metale, despre comori ascunse – la care visam cu totii, citeste mai jos.

Vei afla cam ce trebuie sa stii daca vrei sa te apuci de acest hobby, cum sa alegi un detector de metale etc. dar si cum au inceput baietii, care sunt cele mai tari dar si cele mai ciudate descoperiri are lor.

Interviu Detectie Metal Romania

Salut. In primul rand, cine se afla in spatele Detectie Metal Romania, fie ca vorbim de canalul de youtube, facebook sau blog? Cate ceva despre voi, va rog.

Salut in spatele acestei povesti se afla o micuta echipa Cristi (cel care raspunde acum :)), Marius si Gabriel, suntem frati si impartim aceasta pasiune impreuna. Despre noi ce sa povestesc… in timpul saptamanii suntem ocupati cu munca ficare avand un job dar in weekend suntem liberi si il dedicam aprope in totalitate activitatilor outdoor (detectia, magnet fishing dar si tot felul de proiecte DIY).

Cand ati inceput detectia de metale? Primul clip urcat pe youtube am vazut ca dateaza din 2016, ati inceput mai devreme de atat?

Toata povestea a inceput prin 2012 in primavara, odata cu achizitia primului detector de metale (ceva mai ieftin ca nu prea aveam resurse de investit, nu lucram, iar banii parintilor mergeau pe cheltuielile de zi cu zi), a urmat si Marius prin vara cu al 2-lea detector de metale iar prin toamna cred ca a aparut si primul clip.

Ce v-a facut sa va apucati de acest hobby?

Prin 2010-2011 am dat peste cateva canale de youtube straine cu acest hobby si am ramas fascinat de ceea ce se ascunde sub picioarele noastre asa ca am inceput sa vizualizam aproape zilnic filmuletele strainilor si pe zi ce trecea tot mai mult ne doream sa facem si noi acelasi lucru, ba chiar am inceput sa studiem legislatia in vigoare si am inceput sa cautam ceva magazine in tara.

Este un hobby scump? Care sunt obiectele/materialele de care ai nevoie si cam care ar fi pretul pentru un incepator? Daca eu ma apuc maine de acest hobby, cam cat m-ar costa, pentru inceput?

Din punctul meu de vedere nu il consider un hobby exagerat de scump. Se poate compara cu fotografia, un aparat pentru incepatori nu este tocmai ieftin… asa si aici, totul pleaca de la un buget de minim 200 Euro (doar pentru detector) pentru achizitia unui detector „adevarat” facut de o firma serioasa si nu o jucarie chinezeasca.

Preturile detectoarelor pentru incepatori variaza intre 200-500 Euro si sunt produse de producatori importanti recunoscuti la nivel international cum ar fi Fisher, Garrett, Minelab, etc.

Deci pentru a te apuca de acest hobby ai nevoie de una bucata detector si o lopata (marimea si calitatea nu prea conteaza dar se poate incepe cu o lopatica din aceea micuta pentru gradinarit sau pentru flori). Apoi se pot adauga tot felul de accesorii de la un Pinpointer (care este un detector de metale micut tip pix cu care se cauta tinta in groapa sapata cu lopatica), borseta pentru obiecte mici si multe alte accesorii outdoor.

La ce ar trebui sa fie atent cineva cand isi cumpara un detector de metale, care sunt cele mai importante 3 aspecte pe care trebuie sa le ia in calcul?

Pricipalul factor in alegerea unui detector de metale este alegerea unui producator cu experienta, de preferat unul din cei 3 amintiti mai sus.

Iar trei aspecte pe care eu le consider importante ar fi:

* sa fie echipat cu display care sa afiseze target id sau coeficientul de conductibilitate (sa afiseze cifre pe o scara in functie de metalul detectat)
* sa poata discrimina diferite metale iar la fier sa beneficieze de o scara de discriminare in mai multe trepte (partea cu fierul poate fi si optionala se regaseste la modele de peste 300 euro)
* sa foloseasca baterii tip R6 deoarece bateriile de 9V tind sa fie cam scumpe si dureaza cam la fel de mult

Stiu ca este nevoie de o autorizatie pentru detectia de metale si ca sunt obiecte care sunt considerate de patrimoniu. Cum stii care sunt acestea? Exista o lista?

Da, autorizarea detectoarelor de metale pe teritoriul Romaniei este obligatorie conform legii (este bine de contactat in prealabil ofiterul de la Inspectoratul Judetean de Politie de pe raza domiciliului de la investigatii criminale ca doresti sa achizitionezi si sa autorizezi un detector de metale, astfel elimini batai de cap in cazul in care se intampla sa fi luat la intrebari de cineva in momentul in care achizitionezi un detector de metale, este bine ca ei sa cunoasca aceste informatii inainte pentru a nu se autosesiza pentru detinere ilegala de detector (perioada aia de la achizitie pana la autorizare).Mai multe detalii gasesti si pe blog la sectiunea autorizare.

Conform legii obiectele mai vechi de 100 de ani apartin Patrimoniului National si cam tot ce gasesti si nu cunosti ai la dispozitie 72 ore sa discuti cu persoane cunoscatoare (forumuri, muzee, etc.) apoi daca par a fi de patrimoniu se predau autoritatilor, deobicei primarului localitatii sau Directiei de Cultura din Judet.

O lista clara nu exista dar facand o vizita la muzeu si comparand cu obiectele gasite se poate face si o astfel de lista sau se pot consulta anuarele muzeelor.

Cum alegeti zonele in care faceti detectia? In functie de ce stiti ca s-a intamplat in trecut acolo?

Zonele pot fi alese in funtie de zvonuri, povesti ale batranilor locului, documente scrise, harti vechi dar si alese in mod aleatoriu. Multe dintre obiecte pot fi datate usor asa ca se poate face o idee asupra activitatilor din zona respectiva).

Urmarind canalul de youtube, am vazut ca ati descoperit multe obiecte din razboi, baionete, scuturi, casti, bidoane de apa, lopeti etc. Ce faceti cu toate aceste obiecte? Din punct de vedere legal, se pot comercializa sau trebuie predate?

Da, deja detinem o colectie impresionanta de obiecte de razboi. Ceea ce stiu momentan este ca nu fac parte din Patrimoniul National si pot fi pastrate, cu exceptia materialelor pirotehnice care se predau catre ISU.

Asa ca momentan le pastram in colectia personala, le curatam/reconditionam dupa caz, si pot fi admirate indeosebi online prin fotografii si clipuri video.

Care este cel mai valoros obiect gasit vreodata?

Pentru mine cred ca a fost un set de 2 coliere si 3 bratari dacice din argint gasite undeva in apropiere ce dateaza de aprox 2500 ani.

Am vazut ca pentru Suceava, oferiti servicii pentru gasirea obiectelor pierdute. Sunt oameni care apeleaza la voi pentru asta si daca da, care a fost cel mai ciudat obiect pe care l-ati cautat?

Da, oferim si asa ceva, mai mult prin cunostinte apeleaza lumea la noi dar ne facem placere sa ajutam oamenii si nu cerem recompensa pentru asta, eventual cerem persoanei respective sa ne asigure transportul in zona cu pricina sau decontarea combustibilului pentru masina personala.

Obiecte au fost de la chei de masina/casa, inele, tevi si chiar unelte si piese ale utilajelor agricole. Cel mai ciudat obiect pot spune ca a fost un disc din metal de la un utilaj agricol ce semana cu scutul Capitanului America. :)))

Care este cel mai ciudat obiect gasit vreodata?

Ar fi multe dar cred ca exista unul care le intrece pe toate. :))

Este vorba despre un prezervativ folosit de armata germana in cel de-al 2-lea Razboi. Perfect impachetat intr-o cutiuta metalica cu numele producatorului, folosit si probabil refolosit :)) deoarece erau rare in acea perioada.

Exista si un clip pe youtube cu momentul in care am deschis acea cutiuta, nestiind ce se afla in ea. Clipul este aici:

Care este cel mai vechi obiect gasit vreodata?

Hmm cred ca ar fi un topor tip celt din bronz, gasit de Marius cu o vechime de aproximativ 3400 ani.

Cate obiecte ati gasit cel mai mult intr-o singura zi?

O cifra exacta nu cred ca exista :))) dar cu siguranta ar fi vorba de cel putin 200 😀

Exista o comunitate in Romania pentru detectia de metale sau este abia la inceput?

Acum cativa ani ne-am strans intr-o mica comunitate ce a inceput pe facebook printr-un grup iar astazi avem si cateva asociatii de detectoristi cu diverse activitati si colaborari cu muzee din tara.

Pe langa detectia clasica cu detectorul de metale pe sol, am vazut ca mai exista si ceea ce se numeste magnet fishing. Ati incercat-o si pe aceasta? Mai sunt si alte metode?

Magnet fishing sau pescuitul cu magnetul este mai putin cunoscut in Romania dar incepe sa devina popular si noi am incercat acest lucru, fiind chiar foarte distractiv, recomand pescuitul prin fatnai vechi pe la tara la bunici sau prin lacuri. Obiectele gasite nu sunt cine stie ce dar distractia e maxima 😀

Cum sau cu ce se poate curata un obiect gasit fara a fi distrus? Stiu ca anumite obiecte trebuie sa aiba acea patina a vremii si pot fi usor stricate daca sunt smirgheluite sau ceva de genul.

In primul rand totul depinde de natura metalului. Fierul poate fi curatat nedistructiv prin elecroliza usoara la un curent de 12V sau mai putin. Daca obiectrul are si urme de vopsea ce pot conferi valoare atunci se apeleaza la o alta metoda folosind acid oxalic solutie 5%. Pentru celelate materiale solutia cea mai buna fiind o spalare usoara cu apa calduta si eventual putin detergent de vase (se poate folosi uneori si o perie moale din plastic).

Cat de des gasiti obiecte interesante, se intampla de fiecare data?

Detectia este ca o loterie, cauti dar nu stii ce gasesti. Sa gasesti ceva interesant nu se intampla de fiecare data dar cu putina perseverenta obiecte interesante nu intarzie sa apara chiar daca trebuie sa treca uneori zile sau saptamani 🙂

Pentru cine este acest hobby, detectia de metale, ce trebuie sa ai ca sa faci asta?

Acest hobby se adreseaza persoanelor care sunt dispuse sa petreca macar cateva ore intr-o zona in care se poate detecta (daca exista posibilitate de deplasare cu atat mai bine dar se poate si fara, noi timp de 2 ani am iesit doar in padurea din fata casei si a fost super distractiv gasind ceva nou in fiecare zi).

Pentru cineva care nu are masina sa zicem, se poate face detectie de metale in parcuri de exemplu? Ati incercat?

Personal nu am incercat in parcuri din teama ca ar putea cauza probleme cu autoritatile, sincer nici nu stiu daca e voia sa sapi prin parcuri…stiu ca in unele tari este voie.

Ce recomandare aveti pentru cineva care se apuca acum de acest hobby, ce ar trebui sa faca?

Sa faca primul pas in achizitionarea si autorizarea detectorului apoi suntem o comunitate mare in tara, de cele mai multe ori ne adunam mai multi si mergem impreuna chiar daca unii nu au masina cotizeaza la benzina si vin cu ceilalti deci solutii sunt 😀 ah si nu in ultimul rand sa ii placa sa faca miscare in natura si sa nu se sperie la prima muscatura de tantar sau capusa :)))

Unde va pot gasi oamenii pentru intrebari, colaborari, etc.?

Cel mai rapid mod de a comunica si a raspunde la intrebari ramane pagina de Facebook dar uneori si prin comentariile de pe canalul de Youtube.

Un cuvant de incheiere pentru haruna.ro? 🙂

Echipa DMMD va multumeste pentru ca v-ati facut timp sa cititi aceste randuri si chiar daca multi dintre voi (cititori ai haruna.ro :D) poate nu sunteti pasionati de outdoor sau sporturi in natura insa noi sprijinim si incurajam acest lucru si poate reusim sa stranim macar un mic graunte de curaj pentru a iubi istoria, natura si miscarea

Si nu in ultimul rand nu uitati sa stati si pe afara si cine stie poate data viitoare ne vedem acolo unde este toata actiunea, pe dealuri cu un detector si o lopatica in mana.


Va las mai jos cu inca doua filmulete de pe canalul de youtube al baietilor si de asemenea o galerie cu obiectele gasite de ei.

Primul este de la Intalnirea Nationala Militaria 2018, organizata de Asociatia Prospectorii Istoriei Romania.

Al doilea este un clip detectie metale de pe plaja. 🙂

Si aici puteti vedea cate ceva din obiectele gasite de baieti, desigur, ei sunt si sursa imaginilor. 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *