ilustratie masca africana

Top 10 masti arheologice descoperite: misterele stravechiului timp

Am mai scris despre masti dar pe infrasunete.eu (nu pot sa pun link, nu ma „lasa” google). Daca esti curios, gasesti insa acolo cateva detalii despre masti. Acela era un articol mai complex as spune eu, astazi m-am axat insa pe altceva. Si vorbim despre top 10 masti arheologice descoperite.

Ca sa fie clar de la inceput „top-ul” nu e un top. Si nici nu e facut de specialisti. Practic, vorbim de 10 masti descoperite de arheologi in diverse colturi ale lumii si care mi-au placut mie foarte, foarte mult. Nu stiu de ce, dar sunt in continuare fascinat de masti si de rolul lor cultural. Pentru ca de-a lungul timpului se pare ca au avut diverse roluri, de la un rol ceremonial – folosit nu stiu, de shamani, preoti etc. pana la clasicul rol de protectie/ a ascunde identitatea.

Mastile de astazi cred ca sunt in mare masura ceremoniale, cam toate au fost descoperite in anumite morminte. Cred ca erau cumva echivalentul desenelor sau mastilor sa spunem asa de pe sarcofagurile egiptene. De asemenea, multe (daca nu chiar toate) sunt din zona Anzilor. Se pare ca populatiile stravechi din zona respectiva erau extrem de tari daca vorbim de masti.

Mie efectiv, mi-au rupt capul aceste masti, mi-au placut foarte mult si ma simt si foarte inspirat de ele. Pare ca vorbesc cu mine, imi transmit ceva, ma inspira pur si simplu. Nu sa scriu ci in general, mi se pare extrem de creative.


Ca mentiune, nu e parte din articolul de astazi dar ar trebui sa stii ca cea mai veche masca din lume, are cam 9.000 de ani. A fost descoperita in Israel, intr-o zona desertica. Sunt cam 16 exemplare descoperite pana acum, similare ca model. Nu se stie la ce erau folosite.

Top 10 masti arheologice descoperite

Masca mayasa

masca mayasa din guatemala
sursa imagine

Nu prea se stiu foarte multe despre aceasta masca. A fost descoperita in Guatemala, se crede ca este datata intre 600-900 d.HR. Este facuta dintr-o combinatie de piatra calcaroasa („limestone”) si insertii de carapace de scoici, stridii si obsidian.

Se considera ca ar fi fost un obiect de cult, un obiect desoperit intr-un mormant. Inteleg ca a fost donata de un cuplu de colectionari privati catre muzeul din Saint Etienne, Franta.

Cum spuneam, nu stiu multe despre ea, dar stiu ca este un obiect absolut minunat. M-as bucura oricand sa vad asa ceva.

Masca reprezentandu-l pe Tlaloc

Serpent mask of Tlāloc - c. 1400-1521
sursa imagine

Trecem la o masca mai „noua”. Aceasta este datata intre 1400 si 1521. A fost descoperita in Mexic. Se considera ca face parte din cultura azteca. Il reprezinta pe Zeul Tlaloc, zeul ploii, al fulgerelor, tunetului etc. Un soi de Thor dar varianta azteca. Era reprezentat de obicei sub forma unor combinatii de animale acvatice antropoizate.

Masca aceasta este gazduita de British Museum din Londra. Este facuta dintr-o combinatie de lemn de cedru, cochilii si turcoaz (nu culoarea, ci piatra pretioasa). Desi nu-mi prea plac mie serpii, masca imi place, este frumoasa, interesanta.

Masca Chontal

MASQUE CHONTAL
sursa imagine

Uite o masca despre care nu se stie mare lucru. Pare ca face parte din cultura Chontal. Acestia erau mayasi care locuiau in zona Tabasco din Mexic.

Aceasta masca facea parte dintr-o colectie privata si a fost vanduta la licitatie in Franta, in 2020. Inteleg ca a fost datata intre 300-100 i.HR. Dar nu sunt mai multe detalii despre ea. Este o masca frumoasa, asta as putea sa spun, cel putin mie mi-a placut cumva „seriozitatea” figurii.

Masa Calakmul

Mask of Calakmul
sursa imagine

Una dintre cele mai faine masti pe care le-am vazut vreodata. Este cunoscuta sub numele de „Mask of Calakmul” pentru ca acolo a fost descoperita. Acest sit arheologic – mayas – face parte din regiunea Campeche, din Mexic. Acolo unde de altfel se si „odihneste” aceasta masca.

A fost descoperita in 1984 in mormantul lui Yuknoom Yich’aak K’ahk. Se pare ca acesta a fost ultimul rege razboinic al imperiului Maya. Masca a fost datata ca avand peste 1.200 de ani vechime si este facuta din peste 57 de bucati de jad, un pic de obisidian si niste cochilii.

Este impresionata din punctul meu de vedere, cu adevarat demna de un rege.

Masca mayasa din mozaic

A Maya mosaic mask Guatemala
sursa imagine

Inca o masca superba, tot de origine mayasa. A fost descoperita in Guatemala si este data intre 200-600 d.HR. Este facuta din jad si cochilii.

Mai multe informatii nu prea am putut obtine despre ea. Se stie doar ca e parte din colectia privata a lui Hamad bin Abdullah Al Thani. Daca nu stii cine e, no problem, e varul Emirului Quatarului. Aparent, pe langa echipe de fotbal, masini de lux si vedete, seicii s-au mai apucat si de colectionat „nestemate” arheologice. Ma rog, inteleg ca treaba e legala doar ca eu nu prea sunt de acord cu aceste practici.

Locul unor astfel de artefacte eu consider ca este acolo unde au fost gasite sau ma rog, macar in sanul poporului de care apartin. Se pot lucra fara probleme duplicate care sa fie expuse in alte parti ale lumii sau ma rog, exponatele pot fi „imprumutate” pentru expunere, asa cum se si practica de altfel.

Masca de jad – Pakal the Great

masca de jad pakal the great
sursa imagine

Am trecut de jumatatea articolului dar continuam in aceeasi directie. Din top 10 masti, posibil ca cel putin 7 sa fie cum ziceam de origine mezo americana (sper ca am folosit termenul corect).

Si aceasta este o masca realizata din jad. Asta pentru ca jadul era o piatra foarte importanta pentru mayasi, insemna fertilitate, vitalitate etc. Era practic un material cumva sacru.

Masca de mai sus a fost descoperita in mormantul lui Pakal the Great (Pakal cel Mare) unul dintre cei mai cunoscuti si competenti conducatori mayasi. Se crede ca a fost facuta undeva in secolul 7 d.HR.

Din pacate nu exista un documentar despre mormantul lui – cred ca ar merita – insa poti vedea aici cate ceva despre mormantul lui Pakal.

Masca verde

sursa imagine

Ramanem in zona mayasa. Avem de aceasta data o masca mozaic, facuta din jadeit, calcedonie si ceva cochilii. A fost descoperita in situl Dzibanche din Mexic, normal. Tot in Mexic este si expusa, la Muzeul Maya Cancun, Mexico.

A fost datata intre 600-850 d.HR, mai mult de atat nu prea se stie/ s-a scris despre acest obiect.

Masca olmeca

masca olmeca
sursa imagine

Aproape de final, masca cu numarul 8 nu mai este mayasa, da? Insa… ramanem in zona aia. Pentru ca vorbim de o masca Olmeca – o civilizatie mai veche decat cea mayasa, incasa sau azteca. Dar practic, geografic, suntem tot in aceeasi zona.

Aceasta masca este datata undeva intre 1200-500 i.HR si este facuta din piatra si decorata cu niste pigment rosu. Se afla in colectia Muzeului Amparo.

Este o masca care mi-a placut mult, foarte interesanta, desi in teorie simpla, are multe elemente faine. Iar acele gauri din colturile gurii, mi-au amintit de mastile japoneze.

Masca mortuara Yuknoom II The Great

sursa imagine

Masca mortuara a lui Yuknoom II The Great. Nici despre asta nu am gasit prea multe informatii. Pare sa fie o masca de tip mozaic din jad si alte elemente. Inteleg ca ar fi fost datata in jurul anilor 600 d.HR.

Nici despre „detinator” nu prea se stiu multe. Se pare ca in timpul domniei sale imperiul mayas avea capitala la Cakmul – localitate care a aparut si mai sus. Masca insa merita cu siguranta a fi privita, este foarte frumos lucrata.

Masca de lemn Yoruba

sursa imagine

Incheiem top 10 masti cu ceva de pe alt continent. Trecem la Africa si avem aici o masca Yoruba, ce face parte din Nigeria. De altfel, de acolo si provine aceasta masca, facuta din lemn. Se afla in British Museum, incepand cu 1954.

Ca si cele de mai sus, este o masca foarte faina, foarte creativa din punctul meu de vedere, de asta mi-a si atras atentia.


Aici incheiem articolul despre top 10 masti arheologice descoperite sau ma rog, primul articol din aceasta serie. Imi plac mastile si pe masura ce mai gasesc astfel de obiecte, cu siguranta voi reveni si cu alte articole.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *